De verboden stad en de chinese muur
Door: Meme
Blijf op de hoogte en volg Merel
07 Mei 2013 | China, Peking
De verboden stad is erg indrukwekkend om te zien. Hier woonde vroeger tijdens de Ming en de Qing Dynastien de keizer en zijn vrouw. Vanuit hier werd China in de oude dagen bestuurd. De Verboden Stad (Zijin Cheng) werd gebouwd tussen 1406 en 1420, gevolgd door de Hemeltempel (waar we straks nog heen gaan) en verscheidene andere bouwwerken. We zien natuurlijk ook het plein van de Hemelse vrede, waar uiteraard geen woord gerept wordt over de welbekende foto met de Chinese student en de tanks. Onze gids is geloof ik nog een beetje een newbie op het gebied van gidsen, want hij vertelt ons niet heel veel (behalve dan you want take more and more pictures). Maar het is wel heel handig om iemand te hebben die alle kaartjes voor je regelt en dat je overal heen wordt gereden :).
We kijken flink rond maar helaas zijn een groot aantal tempels gesloten vanwege restauratiewerkzaamheden.
Na de forbidden city is het tijd voor de lunch. Een vroege lunch, want doordat Tiananmen Square gesloten is zijn we overal nogal snel doorheen. We gaan naar een restaurant wat volgens onze gids 'very very famous' is in Beijing. Er wordt vooral hard gegild door het bedienend personeel. We vragen of onze gids erbij komt zitten, maar volgens de regels van de travel agency mogen gidsen en drivers niet bij hun klanten aan tafel zitten. Ook zijn alle gerechten al besteld dus er valt niet zoveel te kiezen, behalve dan een cola light please. De lunch is wel ok, maar niet heel bijzonder, we hebben een beetje het idee dat we het toeristen menu krijgen. Jammer!
Na de lunch bezoeken we nog een zijdefabriek. Deze fabriek is in bezit van de overheid en produceert een hoop zijde. Het is interessant om te zien hoe zijde nou eigenlijk gemaakt wordt, en inderdaad, het is echt niet heel duur. Ik koop een handcreme'tje met zijde erin en Dieuwke 2 hoofdkussens (heel handig vacuum verpakt zodat het easy for travel is). De grote hoeveelheid toeristen hier doet mij een beetje denken dat ze, omdat het van de overheid is, verplicht zijn om toeristen hier naartoe te brengen.
Na de zijdefabriek gaan we naar de hemelse tempel. Waar de keizer vroeger bad voor het gewas en de regen. We kijken goed rond en horen wat hier allemaal gebeurde (en natuurlijk take more and more pictures). Hierna hobbelen we nog even langs tiananmen square, wat inmiddels weer open is voor publiek. Eigenlijk willen we het mausoleum van Mao in, maar dat is niet mogelijk. De gids heeft er nog nooit buitenlanders in zien gaan. Jammer! Lenin niet gelukt en nu Mao ook niet! Geen lijken dus deze vakantie.
Hierna gaan we weer terug naar het hotel. Het is nog steeds bloedheet, dus we ploffen op bed neer om even te relaxen en dan weer op zoek te gaan naar wat we willen eten. Eettentjes genoeg!
We komen bij een soort japans/chinees eethuisje terecht wat helemaal prima is! Daarna terug naar het hotel chillen. We doen de tv aan en synchroniseren nog even wat rare chinese tv programma's na en slapen dus al om 22.15 met op de achtergrond de countrymuziek van het cafe achter ons hostel.
Vanmorgen worden we om 8 uur al opgehaald door onze gids omdat we nog 1,5 uur moeten rijden voor ons bezoek aan de great wall of China. Hier heb ik lang naar uitgekeken dus ik heb er zin in! Hoe vroeg 8 uur ook is (belachelijk). Wederom een erg hete dag dus 2 flesjes water mee en gaan! Het is helaas weer erg mistig/smoggy dus geen kraakhelder uitzicht, maar desalniettemin zien we de muur al snel opdoemen als we in de buurt van Mutiyanyu komen (de plek waar wij de muur bezoeken). Na ons een weg gebaand te hebben door de verkopende mannen een vrouwen (wan dallah, very good plice.. you want t shir?) komen we bij het kabelbaantje aan wat ons omhoog zal brengen. Een prachtig stuk muur verschijnt. Het is in 1989 gerestaureerd en goed gebleven. Na een gebouw of 2 blijft ons gids staan, hij wacht daar wel, wij mogen door. Okee... Dapper beginnen we aan de tocht, ik zie verderop al een stuk wat heel lang heel steil omhoog gaat. Dat ga ik niet doen hoor! dat red ik nooit!. Goed, aan de wandel. het is al een graad of 27, maar er staat een fijn briesje. Desondanks ben ik na 10 minuten helemaal bezweet, zo dat is pittig! Voor het hoge stuk trap zeg ik tegen Dieuwke 'ik stop hier hoor, ga jij maar verder als je wil'. En dus begint Dieuwke aan de tocht omhoog. Ik puf wat uit en besluit dan dat ik een klein stukje ga doen omdat ik wel een mooie foto wil van het stuk muur dat ik wel gelopen heb. Dus na een aantal treden kijk ik om. Nee niet hoog genoeg, nog een stukje verder. Nog steeds niet hoog genoeg, nog een stukje verder. Na een paar keer ben ik echt al een heel stuk omhoog en besluit ik ja dag, dan ga ik helemaal naar boven ook! Dus met een aantal tussenstops klim ik langzaam naar boven. Eenmaal boven aangekomen hijg ik als een amechtig paard en plof ik neer op een steen. Dieuwke is nog een stukje hoger gegaan, dat ga ik echt niet doen. Een Chinees vrouwtje komt op me af 'water? beer? cola?' ik wil wel een flesje water, ik heb wat hoofdpijn dus zal wel veel vocht verloren hebben. Wat kost dat? 20 yuan... 20?! in het hostel betaal ik 2 voor een flesje. dus ik zeg, nee nee.. dat gaan we niet doen. 5 wil ik betalen, meer niet. zr blijft proberen, 15!! 15!! nee 5, meer niet.. 15! Dus ik geef het flesje terug en denk, ik probeer het lager nog wel een keer bij een ander. Na een paar minuten komt de vrouw weer naar me toe met haar schrijfblokje.
7! 7! nou okee, 7 dan. Dus voor 7 yuan koop ik een flesje water.
Na een paar minuten komt Dieuwke ook weer naar beneden en lopen we samen weer terug naar de gids. Mijn benen willen echt niets meer. behalve dan onwijs trillen als ik even stilsta.
We hebben allebei onwijs honger en hopen dat we nu gaan lunchen. Bijna.. Eerst gaan we nog naar een koper fabriek die - verrassend genoeg - in bezit is van de overheid (nu weet ik het zeker, de overheid verplicht toeristengidsen gewoon om deze dingen te bezoeken). We gaan er in sneltreinvaart doorheen want we willen toch niks kopen. Daarna op hetzelfde terrein de lunch. Ook hier is alles alweer van te voren geregeld. We krijgen wat nederlands/ chinese gerechten (Koe Loe Yuk, echt waar!) met vork en lepel (gelukkig ook stokjes).
Na de lunch zijn we echt uitgeteld maar gelukkig komt er nog een flink ritje terug naar downtown Beijing. Next up: 798 district. Het Kunstenaars district. We doen even een dutje in de auto tot we er zijn. Een onwijs leuke wijk waar we een uurtje doorheen lopen terwijl onze gids op ons wacht (hij loopt ook hier zelf niet mee).
Het is een oude industriewijk die nu omgetoverd is tot kunstenaarswijk. Op straat staan allerlei kunstwerken en er zijn heel veel galleries. Jammer genoeg staat er bij heel veel 'coming soon'. Gelukkig ook een paar waar we wel naar binnen kunnen.
Na een uur komen we (zonder te verdwalen!) weer bij onze gids. Hij vertelt ons dat het railway museum gesloten is. Gingen we daar ook nog heen dan? Ondanks dat ik net een week in totaal in de trein heb gezeten ben ik geen treinliefhebber. Dieuwke ook niet, dus we vinden het prima. lekker terug naar hotel, even chillen en dan weer wat te eten zoeken. Onze gids zegt dat hij ons morgen wel op zal halen voor het spoorwegmuseum. eh nee, morgen gaan we naar de dierentuin! EN! UITSLAPEN!
Dus weer terug naar het hotel. Dieuwke heeft behoefte aan koffie, ik aan chillen. Dus ik zit lekker in de gezamelijke ruimte van het hostel dit verslag te tikken en Dieuwke verderop in een koffietentje. Straks weer wat te eten zoeken en dan vroeg weer slapen. Morgen wordt het hopelijk iets minder warm. Dan beginnen we aan onze laatste dag in Beijing. Donderdag ochtend om 7.30 worden we opgehaald om naar het vliegveld te gaan om donderdagavond 19.20 nederlandse tijd te landen op schiphol.
Maandag begint het gewone leven weer in Nederland. Gewoon weer aan het werk. Maar dan een geweldige ervaring rijker. Wat een ontzettend prachtige reis is dit geweest. We hebben leuke mensen ontmoet, leuke gesprekken gevoerd en drie zo verschillende landen aandoen in zo'n korte tijd is echt heel bijzonder. En zo'n lange treinreis is echt heerlijk. Echt totale ontspanning. We hebben beiden het idee dat we maanden zijn weggeweest terwijl het feitelijk maar 19 dagen zijn. Maar het is ook weer goed om naar huis te gaan. Weer mijn eigen omgeving, Carlo weer zien, mijn katjes weer zien en lekker douchen in mijn eigen douche. Naar de wc op mijn eigen wc en even GEEN Chinees eten meer!
Als ik thuis ben donderdag zal ik nog een verslag plaatsen van de laatste dag in Beijing en de terugreis. In ieder geval leuk dat jullie allemaal mee hebben gelezen en hebben gereageerd! Ik zag dat bij waarbenjij.nu je een boek kunt laten maken van alle verslagen plus fotos en reacties. Ik ga daar eens over nadenken. Wel erg leuk! Ik heb ruim 600 fotos gemaakt. Ik zal er nog een aantal op Facebook plaatsen als ik thuis ben.
Tot donderdag!
07 Mei 2013 - 13:14
Elisabeth:
Wat een fantastisch verhaal weer en wat heb je veel gezien en meegemaakt. Jammer dat het eten een beetje tegenviel maar ja de rest was geweldig. Carlo: poezen en ik zijn blij je weer te zien en te horen.
Goede terugreis en tot gauw; knuf en kus moeders. -
07 Mei 2013 - 13:55
Macel:
Hoi merel. Heb met veel plezier je verslagen gelezen. Ben benieuwd naar de laatste. Leuk beschreven min me er een beeld bij vormen. Fijn dat je het zo naar je zin hebt gehad. Klinkt idd als een mooie reis. Groeten en tot gauw. -
07 Mei 2013 - 16:06
Laila:
Dames, goede reis terug!!! kom veilig thuis :-) -
07 Mei 2013 - 16:22
Joos:
Was ook heerlijk om mee te reizen ;-) heel veel plezier nog de laatste dag! -
07 Mei 2013 - 18:06
Marijke Poppelier:
Hoi Merel,
zat ik net een heel verhaal te typen ....maar waar het nu is geplaatst.... geen idee.. Maar gave verhalen hoor en een supermooie reis , ben dan ook reuzebenieuwd naar je foto's! Goede terugreis vast en we zien elkaar. -
08 Mei 2013 - 03:54
Monique:
Top reisje zo te lezen en je hebt heel wat fobieen overwonnen zo te lezen. Als jullie maar hebben genoten. Is belangrijk. -
08 Mei 2013 - 08:46
Erwin:
Geweldig om te lezen ! Ik zou er idd een boek verslag van laten maken !